Vestuvinis tortas

 

Pasirodo, kad vestuvinio torto pjaustymo paprotys siekia bemaž 5000 metų ir prasidėjo Senojoje Romos imperijoje. Beje, tuomet vietoje torto dar buvo naudojama duona.

Kitas įdomus faktas yra pati torto pjaustymo tradicija- pirmiausia jį pjauna  abu jaunavedžiai,  jaunikis atpjautąjį, pirmąjį gabalėlį duoda paragauti savo nuotakai, o  tada ragauja pats. Antrąjį gabalėlį torto nuotaka turėtų atpjauti svečiui iš jaunikio pusės, o jau tuomet vaišinami kiti vestuvių svečiai. Tolesnis pjaustymas, žinoma, atitenka padavėjams ar atsakingam svečiui.

Vestuvinis tortas yra pagrindinis desertas ir svarbus akcentas vestuvėse, todėl tortą turėtume rinktis apgalvotai, tam skirdami dėmesio ir laiko. Ką apie tortus turėtume žinoti, pieš užsisakinėdami? Mums į rūpimus klausimus padeda atsakyti kepėja Vaida.

Daugiausia vestuvių vyksta vasarą, todėl įdomu, kokį tortą geriausia rinktis šiuo metų laiku, kad jis nuo karščio negestų ir būtų saugiai nugabentas į šventės vietą?

Tortų skoniai gali būti įvairūs. Kiekviena kepėja jums pasiūlys labiausiai tinkamus skonius, kurie galėtų atlaikyti transportavimą ir ilgą stovėjimą šventės vietoje. Vasarą,  per karščius, nerekomenduojama užsisakyti torto su šviežiomis uogomis,  kurios gali greitai gesti ir pradėti rūgti. Tinkamiausi tortai būtų „Snickers“, „Napoleonas“, „Juodasis miškas“ ir pan.“

 

Beje, greičiausiai rūgstanti uoga yra braškė, todėl vestuviniui tortui ji tikrai nerekomenduojama.

Jeigu tortas yra kelių aukštų, tuomet apačioje, turėtų būti tvirtas tortas, kuris atlaikytų kitus aukštus. Profesionalios kepėjos turėtų įspėti apie šiuos niuansus.

„Nenustebkite torte radę pagaliukų. Jie yra būtini, kad tortai nesusmegtų ir išsilaikytų transportuojant bei išbūtų visos šventės metu. Pjaustant tortą,  pagaliukus tiesiog išimkite.“

Vaida sako, jog tvirtesni tortai yra tie, kurie yra dengti pastilažu (pastilažas-  spalvota cukrinė masė). Jo daug kas nemėgsta valgyti, bet to daryti ir nebūtina. Pastilažas yra patikimiausias torto puošimas, kuris yra atspariausias transportavimui ir karščiui.

Kaip transportuoti tortą ir kokiose sąlygose jį laikyti pasiėmus iš kepėjo?

„Kiekvieną tortą būtina kuo ilgiau laikyti šaldytuve. Jei šventės vietoje yra kondicionierius, tuomet viskas gerai-  tortas gali stovėti ant stalo nuo pat šventės pradžios. O jei patalpoje labai karšta, tuomet rekomenduoju tortą padėti ant stalo tik prieš pjaustymą. Transportuojant mašinoje būtinai įjunkite oro kondicionierių. Nuo karščio pastilažas pradeda tirpti.  Cukrus pasidaro drėgnas ir lipnus, todėl tortas gali prarasti formą. Kremais puošti tortai dar greičiau prarastų išvaizdą- tiesiog pradėtų tirpti ir puošimas nučiuožtų.“

Dažnai pastebiu, jog  būsimos nuotakos suka galvą dėl to, kokio svorio tortą pasirinkti?

„ Torto dydį ir svorį rinkitės pagal svečių skaičių. Žmogui porcija skaičiuojama 150-200g. Žinoma,  galima rinktis ir didesnį tortą.  3 aukštų tortas sveria nuo 7 kg. Svoris priklauso nuo skonio ir puošybos. Beje, naminiai tortai yra daug sunkesni.“

 

Ką būtina žinoti pieš užsakinėjant tortą?

„ Labai svarbu užsisakant tortą aiškiai pasakyti,  kokio puošimo norėsite. Geriausia parodyti nuotrauką (ar kelias) su jums patinkančiu puošimu, aptarti spalvas ir kitas smulkmenas. Taip pat būtinai pasakyti,  kokio maksimalaus svorio norėtumėte, kad atsiėmę tortą nenusiviltumėte.“

 

Vaida paminėjo ir klaidas, kurias dažnai daro klientai. Ji primena, kokia svarbi šventė yra vestuvės ir , kad tortui nereikėtų taupyti pinigų. Nepamirškite, kad kepėjai, kurie turi patirties, gali pasidalinti puikiais patarimais, todėl verta jų klausyti.

„Mano nuomone,  didžiausia klientų klaida yra ta, kad norėdami sutaupyti pinigų jie supaprastina torto puošimą. Iš pradžių nori didelio ir gražaus, o kai kalba pradeda suktis apie tokio torto kainą, tai atsakymas būna „ai,  gal užteks ir paprastesnio…“.  Vestuvės yra tik vieną kartą, todėl, manau, galima sau leisti užsisakyti tikrai gražų tortą.

Labai svarbu klausyti  kepėjos patarimų. Nepasikliauti tik savo norais ir užgaidomis. Profesionalas geriau žino, kokie skoniai ar puošimai geresni, todėl reikia  kalbėtis ir viską kartu derinti. Nebijokite klausti patarimų.“

 

 

 

Komentarai